تحصیل در مقطع کارشناسی در ترکیه یکی از گزینه های ایده ال برای دانشجویان است که به دلیل مزایای فراوانی که دارد مورد توجه قرار گرفته است. این کشور با داشتن دانشگاههای معتبر، هزینههای مقرونبهصرفه، نزدیکی جغرافیایی به ایران و سیستم آموزشی مدرن، انتخابی برتر برای دانشجویان بین المللی است. اپلای لند قصد دارد در این مقاله، به بررسی صفر تا صد تحصیل در مقطع کارشناسی در ترکیه، شرایط پذیرش، هزینهها، مدارک مورد نیاز، بهترین دانشگاهها و مزایا و معایب آن بپردازد.
کارشناسی در ترکیه
ترکیه بهعنوان پلی بین آسیا و اروپا و ترکیبی از فرهنگ شرقی و غربی را ارائه میدهد که برای دانشجویان بینالمللی جذاب است. دلایلی وجود دارند که سبب برتری دانشگاه های ترکیه بخصوص برای دانشجویان بین المللی شده اند که به شرح زیر است:
- هزینههای پایین تحصیل و زندگی:کشور ترکیه در مقایسه با کشورهای اروپایی و آمریکایی، شهریه دانشگاهها و هزینه زندگی در ترکیه نسبت به سایر کشورهای اروپایی و آمریکایی بسیار مقرونبهصرفه است.
- وجود دانشگاههای معتبر: بسیاری از دانشگاههای ترکیه در رتبهبندیهای جهانی مانند QS و Times Higher Education جایگاه خوبی دارند و مدارک آنها در سطح بینالمللی شناخته شده و معتبر است.
- نزدیکی مسافت به ایران: فاصله کم جغرافیایی، مهاجرت تحصیلی به ترکیه و رفت و آمد را برای افراد آسانتر میکند.
- امکان تحصیل به زبان انگلیسی: علاوه بر زبان ترکی، بسیاری از دانشگاهها برنامههای کارشناسی را به زبان انگلیسی ارائه میدهند که برای دانشجویان بین المللی بسیار جذاب است.
- فرصتهای بورسیه: بورسیههای دولتی مانند Türkiye Bursları و بورسیههای دانشگاهی، هزینههای تحصیل را برای دانشجویان کاهش میدهند.
بررسی شرایط تحصیل کارشناسی در ترکیه
شما برای دریافت پذیرش و ورود به مقطع کارشناسی در ترکیه، باید شرایط خاصی را رعایت کنید. این شرایط بسته به نوع دانشگاه (دولتی یا خصوصی) و رشته تحصیلی متغیر است و دارای شرایط مختلفی میباشد.شرایط کلی به شرح زیر است:
- مدرک دیپلم: داشتن مدرک دیپلم 12 ساله یا معادل آن الزامی است.
- سن: معمولاً حداکثر سن برای پذیرش در مقطع کارشناسی 21 سال است، اما این شرط در دانشگاههای خصوصی ترکیه ممکن است انعطافپذیرتر باشد.
- آزمون ورودی: برای دانشگاههای دولتی، شرکت در آزمونهایی مانند آزمون YOS برای زبان ترکی یا آزمون SAT برای زبان انگلیسی ضروری است. برخی دانشگاههای خصوصی بدون آزمون و بر اساس معدل دیپلم پذیرش میدهند.
- شرایط زبان بسته به اینکه زبان تحصیلی شما ترکی یا استانبولی باشد شرایطی دارد که در ادامه به بررسی این دو زبان و شرایط آن میپردازیم؛
-زبان ترکی: اگر قصد تحصیل به زبان ترکی دارید، باید مدرک TOMER یا معادل آن را ارائه دهید یا در دورههای آمادگی زبان دانشگاه شرکت کنید.
-زبان انگلیسی: برای برنامههای انگلیسیزبان، مدرک TOEFL یا IELTS مورد نیاز است. در صورت نداشتن مدرک، میتوانید در آزمون مهارت زبانی دانشگاه شرکت کنید.
مدارک مورد نیاز برای تحصیل کارشناسی در ترکیه
شما برای دریافت پذیرش ترکیه باید مدارکی را ارائه دهید که به این صورت است:
- فرم درخواست پذیرش را باید از طریق وبسایت دانشگاه پر نمایید.
- مدرک دیپلم و ریزنمرات دبیرستان را به همراه ترجمه رسمی باید ارائه دهید.
- ارائه مدرک زبان که برای تحصیل به ترکی (TOMER) و انگلیسی (TOEFL/IELTS) مورد نیاز است.
- ارائه پاسپورت معتبر
- عکس پرسنلی
- رسید پرداخت هزینه ثبتنام که بین 35 تا 100 دلار بسته به دانشگاه است
- انگیزهنامه در برخی دانشگاهها الزامی است
- گواهی شرکت در آزمون YOS یا SAT
هزینه تحصیل کارشناسی در ترکیه چقدر است؟
هزینه تحصیل مقطع کارشناسی در ترکیه میزان ثابتی نیست و بسته به نوع دانشگاه و زبان و برنامه و رشته تحصیلی شما متغیر است که در ادامه لیستی حدودی از این قیمت ها را آورده ایم:
- دانشگاههای دولتی ترکیه
شهریه دانشگاه های دولتی به زبان زبان ترکی سالانه بین 300 تا 800 دلار است و به زبان انگلیسی سالانه بین 600 تا 1500 دلار است. - دانشگاههای خصوصی ترکیه
هزینه تحصیل در دانشگاههای خصوصی بین 5000 تا 20,000 دلار در سال متغیر است، اما کیفیت آموزش و امکانات آنها معمولاً بالاتر است. - هزینه زندگی دانشجویی در ترکیه بسته به شهر و سبک زندگی متفاوت است و به شرح زیر است؛
-اجاره خوابگاه یا آپارتمان: 150 تا 400 دلار در ماه.
-خوراک و حملونقل: 100 تا 200 دلار در ماه.
-بیمه درمانی: حدود 50 دلار در سال.
بهترین دانشگاهها برای تحصیل کارشناسی در ترکیه
کشور ترکیه دارای 200 دانشگاه است که میزبان دانشگاههای معتبری است که برخی از آنها مورد تأیید وزارت علوم ایران و بهداشت ایران نیز هستند که شما با خیال راحت میتوانید برای ادامه کار و تحصیل به ایران بازگردید. در ادامه چند مورد از بهترین دانشگاه های ترکیه برای مقطع کارشناسی در ترکیه را معرفی میکنیم:
- دانشگاه استانبول (Istanbul University) : این دانشگاه یک دانشگاه دولتی در ترکیه است که دارای رتبه بالایی در رتبه بندی جهانی است و دارای برنامه های متنوع زبان ترکی و انگلیسی است.
- دانشگاه فنی خاورمیانه (METU) : این دانشگاه در آنکارا است که معروف به رشتههای مهندسی و علوم پایه است.
- دانشگاه بغازیچی (Boğaziçi University): یک دانشگاه دولتی است که آموزش به زبان انگلیسی است و دارای اعتبار جهانی است.
- دانشگاه کوچ (Koç University): یک دانشگاه خصوصی در ترکیه است که دارای امکانات مدرن و بورسیههای متنوع برای دانشجویان است.
- دانشگاه سابانجی (Sabancı University) : یک دانشگاه خصوصی است که برای رشته های مدیریت و مهندسی مناسب است.
مراحل اپلای و دریافت پذیرش برای تحصیل کارشناسی در ترکیه
- انتخاب دانشگاه و رشته: ابتدا باید دانشگاه و رشته مورد نظر خود را بر اساس علاقه و شرایط خود برای کارشناسی در ترکیه انتخاب کنید.
- بررسی شرایط پذیرش: به وبسایت دانشگاه مراجعه کنید و مدارک و آزمونهای مورد نیاز را بررسی کنید.
- آمادهسازی مدارک: مدارک خود را ترجمه رسمی نمایید و تأیید کنید.
- ثبتنام در آزمون ورودی: در صورت نیاز، درآزمون های ورودی موردنیاز دانشگاه YOS یا SAT ثبتنام کنید.
- ارسال درخواست: فرم درخواست و مدارک را به دانشگاه ارسال کنید.
- دریافت پذیرش: پس از تأیید دانشگاه ، نامه پذیرش از دانشگاه دریافت خواهید کرد.
- درخواست ویزای دانشجویی: با نامه پذیرش به سفارت ترکیه و کنسولگری ترکیه در تهران مراجعه کنید.
- ثبتنام نهایی: پس از ورود به ترکیه، در دانشگاه ثبتنام نمایید.
معرفی بورسیههای تحصیلی در مقطع کارشناسی
ترکیه بورسیههای متنوعی را برای رفاه حال دانشجویان بینالمللی برای مقطع کارشناسی در ترکیه ارائه داده است که به شرح زیر است:
-بورسیه Türkiye Bursları: که دولت ترکیه این بورسیه را ربای دانشجویان بین المللی درنظر گرفته است که این بورسیه شامل معافیت از شهریه، خوابگاه رایگان، کمکهزینه ماهانه (حدود 700 لیر)، بیمه درمانی و بلیط هواپیما میشود.
-بورسیه دانشگاهی: بسیاری از دانشگاههای خصوصی تخفیفهای 20 تا 100 درصدی در شهریه ارائه میدهند که براساس شایستگی به دانشجویان تعلق میگیرد.
برای دریافت بورسیه تحصیلی ترکیه باید دارای معدل بالای 14 برای رشتههای غیرپزشکی و بالای 18 برای رشتههای پزشکی باشید و شرایط سن زیر 21 سال باشید. رزومه تحصیلی قوی و مدارک زبان نیز از لازمه و ضرورت های دریافت بورسیه است
بررسی مزایا و معایب تحصیل کارشناسی در ترکیه
تحصیل کارشناسی در ترکیه دارای مزایای فراوانی است که علاوه بران معایبی نیز دارد. در ابتدا به مزایای تحصیل در ترکیه خواهیم پرداخت.
- مدارک معتبر و قابل استفاده در تمامی کشورهای معتبر دنیا
- امکان کار دانشجویی تا 20 ساعت در هفته از سال دوم
- نزدیکی فرهنگی و جغرافیایی به ایران که هزینه رفت و آمد برای دانشجویان را راحت تر کرده است
- سیستم آموزشی مطبق با استانداردهای روز دنیا
- هزینه های تحصیل مقرون به صرفه نسبت به اروپا و امریکا
همانطور که گفتیم تحصیل در ترکیه معایبی نیز دارد که در ادامه به ذکر این موراد میپردازیم:
- یادگیری زبان ترکی برای برخی بسیار دشوار است.
- پذیرش در دانشگاههای دولتی و بورسیهها رقابتی است و هرسال افراد زیادی برای تحصیل در ترکیه درخواست میدهند.
- در شهرهای بزرگ مانند استانبول، هزینه زندگی ممکن است بالا باشد.
رشتههای پرطرفدار برای تحصیل کارشناسی در ترکیه
- پزشکی و دندانپزشکی
- مهندسی بهویژه مهندسی کامپیوتر و عمران، معماری
- مدیریت و اقتصاد
- روانشناسی
- مدیریت هتل داری
- زبان و ادبیات انگلیسی
- و…
نکات طلایی برای دانشجویان ایرانی
دانشجویان ایرانی برای تحصیل کارشناسی در ترکیه باید در قدم اول معادلسازی مدارک را انجام دهند و مدارک دیپلم باید توسط سازمان آموزش عالی ترکیه (YÖK) معادلسازی شوند. پس از دریافت پذیرش نیز دانشجویان باید با مراجعه به سفارت و کنسولگری ترکیه در تهران ویزای دانشجویی دریافت نمایند و با اخذ اقامت کاری، میتوانید پس از فارغالتحصیلی در ترکیه مشغول به کار شوید.
تحصیل کارشناسی در ترکیه فرصتی ایده ال برای دانشجویانی است که به دنبال آموزش باکیفیت با هزینه مقرون به صرفه هستند.شما می توانید با برنامهریزی دقیق، انتخاب دانشگاه مناسب و آمادگی برای آزمونهای ورودی، میتوانید تجربهای موفق در این کشور داشته باشید. اگر شما هم قصد ادامه تحصیل رد ترکیه دارید، اپلای لند با سال ا تجربه درخشان در کنار شماست و شما را در این مسیر پرفراز و نشیب همراهی می کند تا با شرایطی ایده آل در مسیر رویاهایتان قدم بردارید.